Suomen beachfutiksen maajoukkue edustaa Suomea kansainvälisissä rantajalkapallo -turnauksissa, joita sen tilille on napsahdellut jo useampia. Laji toimii muiden pallolajien tavoin Suomen Palloliiton alaisuudessa. Joukkue perustettiin 2009, ja samana vuonna se pelasi myös ensimmäisen epävirallisen kansainvälisen ottelunsa Viroa vastaan, tosin häviten sen 1 – 4. Suomen ainoan maalin teki tuolloin hyökkääjä Lasse Lind. Laji on kasvattanut suosiotaan Pohjoismaissa tasaisesti, vaikka Suomi ei olekaan tunnettu upeista hiekkarannoista tai pitkästä kesästään. Suurimman voittonsa maajoukkue nappasi Kööpenhaminassa 2017, joten lajin tulevaisuus näyttää kaikin puolin valoisalta!

Maajoukkueen kokoonpano

Suomen beachfutismaajoukkueessa on nähty muutoksia vuosien varrella, mutta sen alkuperäinen vuoden 2009 kokoonpano näytti seuraavalta. Maalivahtina toimi Matias Sarelius; puolustajina Teemu Jaakkola, Pauli Ojalehto, Mikko Rauhanen ja Teemu Terho; sekä hyökkääjinä Matias Juvonen, Henrik Henriksson ja Lasse Lind. Päävalmentajan toimessa puolestaan nähtiin Perttu Nisula. Joukkue kuuluu myös Euroopan jalkapalloliiton eli UEFA:n (lyhenne sanoista Union of European Football Association) -yhteyteen, mutta lajia ei ole vielä hyväksytty kesäolympialaisten lajivalikoimaan. Toisaalta, Suomi ei ole pelannut vielä kertaakaan UEFA-, tai FIFA -tasolla rantajalkapallossa, joten sillä on vielä paljon saavutettavaa lajin parissa.

Otteluhistoria

Kuten edellä todettu, Suomen beachfutismaajoukkue hävisi ensimmäisen pelinsä Viroa vastaan vuonna 2009 masentavin tuloksin. Seuraavan kerran nämä kaksi samaa maata kohtasivat uudelleen vuonna 2011, mutta tällä kertaa Porin raviradalle tuodulla hiekalla. Joukkueen kokoonpano oli muuttunut edellisestä, ja mukana nähtiin tällä kertaa muun muassa: Porista kotoisin oleva BF Mesikämmenen maalivahti Toni Mäenpää, sekä puolustaja Petri Nieminen ja hyökkääjä Vesa Lamminen. Peli päättyi lopputulokseen 1 – 1. Kaiken kaikkiaan Porin turnaus oli suuri yleisötapahtuma, vaikkakin odotetun 20 000 katsojan sijaan paikalle saapui vain 15 000 lajin seuraajaa.

Seuraavan kerran Suomen beachfutismaajoukkue otteli taas Viroa vastaan toukokuussa 2017. Peli päättyi Suomen häviöön, 4 – 3. Tällä hetkellä saattoi näyttää, että voittohistoria ei ollut niin lupaavaa Suomen maajoukkueelle. Hyvitystä oli kuitenkin luvassa saman vuoden puolella, sillä Suomi voitti Scandinavian Cup:issa syyskuussa 2017 Norjan, numeroin 7 – 3. Kisat järjestettiin Kööpenhaminassa Tanskassa, ja tämä voitto on ehdottomasti Suomen beachfutismaajoukkueen kaikkein historiallisin. Suomen joukkueen Toni Kneip ja Ilja Dementiev myös keräsivät Kööpenhaminassa parhaan pelaajan ja maalintekijän palkinnot. Dementiev teki huikeat 8 maalia koko turnauksen kuluessa!

Suomen suurimmat rantafutisturnaukset

Suomen beachfutismaajoukkue on vielä nuori ja sen kokoonpano on vaihteleva. Tämän takia onkin tärkeää, että uudet (ja vanhat!) kyvyt pääsevät näyttämään taitojaan kotimaan suurimmissa turnauksissa, mistä sitten on mahdollisuus tulla huomatuksi ja ylennetyksi jopa maajoukkuetasolle saakka. Yksi suurimpia rantafutisturnauksia Suomessa on Kalajoen hiekoilla vuosittain pelattava Beachfutis Finnish Open -turnaus. Vuodesta 2000 asti järjestetty kisa on Suomen suurin ja pitkäikäisin rantajalkapallon saralle, joten sen merkitystä ei voi aliarvioida. Tänä vuonna on tarjolla viisi sarjaa: miesten – ja naisten kilpasarja, harrastesarja molemmille sukupuolille, sekä niin kutsuttu ”Hupisarja”.

Suomenmestaruus rantafutiksessa

Yksi virtsanpylväs maajoukkueen pääsemiseksi on tietenkin myös beachfutiksen Suomenmestaruuskilpailuissa voittaminen. SM BeachFutis on Suomen Palloliiton alainen kilpailu, jossa siis kilvoitellaan beachfutiksen Suomenmestaruudesta. Miehille ja naisille on omat sarjansa. Viimeisin voitto miestensarjassa, vuonna 2017, meni FC Baggiolle Helsinkiin. Yyteri BeachFutiksella oli beachfutiksen SM-turnauksen arvo 2006–2008 vuosien ajan, jonka jälkeen tätä suurta kisaa on järjestetty eri puolilla Suomea. Joka tapauksessa on selvää, että laji on jo saavuttanut tuhatpäisiä katsojakuntia ja uusia hyviä pelaajia on löydetty osaksi maajoukkuetta. Tämä lupaa hyvää lajin tulevaisuudelle, ja takuulla myös lisää menestystä Suomen beachfutismaajoukkueelle!