Aurinko paistaa, hiekka tuoksuu ja laineet liplattavat korvissa. Vieressä joku lukee kirjaa, edessä joku toinen kuuntelee musiikkia, ja sitten on tietenkin joku sellainen, joka kykenee nukkumaan missä tahansa. Heille elämä on täydellistä juuri sellaisenaan, paikallaan oleillen. Sitten on tietenkin meitä, jotka eivät jaksa maata ja grillata itseään varttia kauempaa. Itseasiassa, viisi minuuttiakin saattaa tuntua ikuisuudelta. Onneksi rantaelämä tarjoaakin aktiviteetteja myös toiminnan nälkäisille. Rannalla voi harrastaa lukuisia erilaisia urheilulajeja ja -pelejä, jotka laittavat veren virtaamaan suonissa. Ja onko mitään parempaa, kuin pulahtaa urheilusuorituksen jälkeen mereen uimaan. Rusketuskin näyttää paremmalta treenatussa kropassa.

Beach volleyball eli biitsilentis

Beach volleyball eli biitsilentis, tai vielä lyhyemmin biitsi, on varmaankin ensimmäinen laji, joka tulee jokaisen mieleen rannalla pelattavista peleistä. Miehiä verkolla värikkäissä shortseissa, paljas yläruumis hiestä kiiltäen. Naisia pikkuruisissa bikineissä kisaamassa pallosta. Silkkaa Baywatchia. Vain Pamela Anderson ja David Hasselhoff puuttuvat. Hiekka pöllyää, nauru raikaa ja kaikilla on hauskaa. Biitsilentis on fyysisestikin tehokas laji. Varsinkin jalat saavat kunnon rääkkiä, koska hiekka on yllättävän kova vastus. Rannalla pelaaminen päihittää kevyesti tavallisen jalkatreenin salilla. Suomalaiset ovat innokkaita biitsin pelaajia, ja ovat menestyneet jopa kansainvälisesti. Rantalentopallo sai olympiastatuksen Atlantassa vuonna 1996, ja nykyään se on yksi kesäolympialaisten suosituimmista lajeista.

Biitsirugbya ja juoksemista

Biitsirugby ei ole Suomessa yleinen laji, mutta muualla maailmassa sitä pelataan paljon, jopa liigatasolla. Normaalilla rugbylla on tiukat omat sääntönsä, mutta beach rugbyn kulku on vapaasti muunneltavissa. Sen pelaamiseen tarvitaan yli 30 metrinen ranta-alue ja neljästä seitsemään pelaajaa. Pelivälineenä käytetään yleensä tavallista rugbypalloa pienempää versiota, ja itse peli on kestoltaan normaalia rugbysessiota lyhyempi. Myös naiset ovat tervetulleita pelaamaan. Esimerkiksi Mallorcalla järjestetään vuosittain suosittu Beach Rugby -tapahtuma, jossa lajia pelataan riehakkaan musiikin tahdissa – myös sekajoukkueissa. Luvassa on varmasti loma, jolta tuodaan kotiin hyviä muistoja, ja kenties muutama ikimuistoinen arpikin.

Kukapa meistä ei olisi kadehtien katsonut amerikkalaisia elokuvia, joissa hyväkroppaiset menestyvät ihmiset hilpaisevat rannalla sijaitsevista taloistaan biitsille juoksemaan. Usein koira kannoilla hölkyttäen. Rannalla juostakseen ei kuitenkaan tarvitse matkustaa Amerikkaan asti, koska sitä voi tehdä Suomessakin. Esimerkiksi Yyterissä järjestetään vuosittain SunSet Beach Run. Rannalla juostessa saa rentoutua täydellisesti, koska ei tarvitse väistellä pyöräilijöitä tai varoa autoja. Sen lisäksi juokseminen voi olla lähes meditatiivinen kokemus, koska samalla voi ihailla upeaa merta, ja onnellisia rantaelämästä nauttivia ihmisiä. Ja mikä parasta, rannalla juokseminen tuntuu vaikuttavan lihaksiin, joiden olemassaolosta ei ollut aikaisemmin tiennytkään.

Videokolikkopelien siivellä takaisin kesään

Ranta-aiheiset videokolikkopelit ovat hyvä korvike, kun on sydäntalvi, ja lunta tupruttaa tuutin täydeltä tupaan. Kun ikkunasta näkyy oma auto, joka on hautautunut lumikinoksen alle, on mukava haaveilla kesästä ja rantakeleistä pelaamalla ranta-aiheisia videokolikkopelejä. Tällaisia slotteja ovat muun muassa Beach life, Sunset Beach, Doctor Love on Vacation, Baywatch ja Bikini Party. Keloja pyörittäessä talvi tuntuu olevan yhtä kaukana kuin pohjoisnapa, ja voi välittömästi tuntea auringon kuumotuksen talven patinoimilla kasvoilla. Korvat kuulevat laineiden liplatuksen, ja nenä haistaa aurinkorasvan ja hiekan tuoksun iholla. Samaan aikaan voi haaveilla kesästä ja tietenkin erilaisista urheilulajeista, joita rannalla voi ilmojen lämmettyä harrastaa.

Elämää rannalla

Suomen kesä on kaunis, mutta lyhyt. Ja sen takia siitä pitää ottaa kaikki mahdollinen irti. Luonnollisesti hyväkuntoisena, terveenä ja urheilun piristämänä kesästä voi nauttiakin enemmän. Auringon palvominen ja rannalla urheileminen on paras mahdollinen yhdistelmä: samalla kun rentoutuu, niin hoitaa myös kuntoaan. Joten seuraavan kerran, kun suunnittelet lähteväsi rannalle: pysähdy miettimään. Ehkä tällä kertaa kirjan, lehden tai kuulokkeiden sijasta voisitkin ottaa mukaan lento- tai jalkapallon. Tai jos kaipaat rannalla omaa rauhaa, voit pakata laukkuun juoksukengät tai joogamaton. Joku taas nappaa mukaansa sauvat, sauvakävelylenkkiä varten. Urheilusuorituksen jälkeen pelkkä auringossakin makoilu tuntuu ansaitulta. Ainakin sen viisitoista minuuttia.